Obehandlad karies i permanenta tänder förekommer hos 35 procent av jordens befolkning och är därmed världens vanligaste åkomma alla kategorier. Det slår amerikanska och brittiska forskare fast efter att de har gjort en mycket omfattande kartläggning och metaregression av förhållandena i en stor del av världen.
Totalt har de analyserat 192 studier av drygt 1,5 miljoner barn mellan 1 och 14 år i 74 länder samt 186 studier av över 3,2 miljoner personer över fem år i 67 länder. Forskarna har dessutom jämfört prevalens och incidens mellan 1990 och 2010.
Obehandlad karies i barns mjölktänder drabbar, enligt undersökningen, 9 procent av jordens befolkning och är därmed den tionde vanligaste åkomman på planeten. Totalt handlar det om 621 miljoner barn som lider av obehandlad karies. Vanligast är problemet vid sex års ålder, något som inte har förändrat sig mellan 1990 och 2010. Prevalensen varierar mellan 4,8 procent i Australien till 10,8 i Filippinerna.
Obehandlad karies i permanenta tänder är vanligast vid 25 år för att sedan återkomma i en senare topp runt 70-årsåldern. Prevalensen är lägst i Singapore där 12 procent är drabbade och högst i Litauen där så många som 68 procent hade karies.
Åkomman kan leda till smärta och infektioner, vilket allvarligt påverkar barns möjligheter att gå till skolan och följa med i undervisningen och vuxnas möjlighet att arbeta. Karies innebär därför en allvarlig biologisk, social och finansiell börda både för individen och för sjukvårdssystemet.
Forskarna varnar också för att problemet sannolikt kommer att öka på grund av en växande världspopulation som dessutom blir allt äldre.